Proizvodnja drvenih paleta, topolovog furnira i šper ploča: Visa-Prom d.o.o. Kanjiža

Proizvodnja drvenih paleta

KAKO SE PRAVE DRVENE PALETE?

Materijal koji se koristi za pravljenje paleta 

Drvene palete, kao i EURO palete tj EPAL palete, su napravljene od jezgra drveta. Mnogi proizvođači se baziraju na proizvodnji paleta od raznih mešavina drvne građe iz razloga što nemaju stalan izvor sirovina ili preradom već korišćenih paleta. Međutim, najčešća vrsta drveta koja se uzgaja, jer je kao takva i brzo obnovljiva, je topola. Kultivisana topola je izuzetno korisna drvna građa, kod koje je stablo već posle nekoliko godina spremno za ekploataciju. Kao takvo, izuzetno je pogodno kao izbor materijala za proizvodnju drvenih plate, topolovog furnira i šper-ploče.

Topola se koristi zbog svoje snage, obimnosti, pravilne korisne građe i naravno, jer se vrlo lako uzgaja, a samim tim i eksploatiše. Od topolove oblovine jednostavno nema ostataka i zbog tih svojih karakteristika, naša proizvodnja drvenih paleta nije zasnovana na proizvodnji paleta od ostataka prerađenog drveta koje se koristilo za proizvodnju nameštaja, već se svaki komad oblovine planski usmerava na određeni proizvodni proces. Jedan od njih je i proces proizvodnje drvenih paleta. Obzirom da se topola smatra elastičnim i vrlo otpornim drvetom, topola je idealana za palete na koje se skladište razne vrste robe.

Topola je takođe meko drvo te ima tendenciju da bude konzistentnije po težini od tvrdog drveta, dajući proizvodu visok odnos čvrstoće i težine. Meko drvo se takođe lakše suši, što pomaže u sprečavanju kontaminacije gljivama, plesni ili drugim štetočinama. Iz tog razloga, palete proizvedene od topolovog drveta su idealne za industrije kao što su farmaceutski proizvodi ili hrana i pića gde je čistoća paleta najvažnija.

Proces stvaranja paleta – kako se prave palete?

Daske za palete se proizvode u našoj pilani, režu na odgovarajuću dužinu, širini u debljinu za bilo koju vrstu palete koja je potrebna. Zatim, se sklapaju, tj. skivanju u automatizovanom pogonu na način koji omogućava da se sa njima manipuliše lako tj. omogući 4-smerni ulazak sa viljuškarima ili dvosmerni ulaz sa paletnim dizalicama. Ako će se paleta koristiti za međunarodnu otpremu ili u sanitarnim aplikacijama, drvo se može tretirati pre montaže.

Kako vršimo skivanje tj. skalpanje paleta?

Kod nas u Visa-prom proizvodnim pogonima, proizvodnja se odvija ručno pomoću pneumatskih pištolja odnosno heftalica za male porudžbine ili, češće, automatizovanim mašinama koje mogu da spajaju i proizvode palete u velikim količinama.

Koje su karakteristike naših drvenih paleta?

Euro-paleta je drvena paleta sa četiri ulaza koja se proizvodi po evropskom standardu. Ovaj zvanični dizajn evro-paleta može se identifikovati po specifičnim markiranim oznakama.

Proizvodnjom paleta se striktno upravlja kako bi se obezbedio konstantno visok nivo kvaliteta. Evropsko udruženje paleta (EPAL) sertifikuje odobrene proizvođače, a Visa-Prom doo je povezan sa EPAL-om, i jedini proizvođač EPAL paleta u Srbiji.

Pored standardnih 1200x800mm i industrijskih 1200x1000mm, 1200×1200mm i 800×600mm u mogućnosti smo da proizvodimo i palete – po zahtevima kupaca.
Sa našim komorama za termičku obradu sirovine i gotovog proizvoda, u mogučnostima smo da vršimo isporuku termo-tretiranih paleta po standardu ISPM 15, koji garantuje mikro-biološku ispravnost paleta i drvenog materijala. Pored komora za sušenje proizvoda i poluproizvoda, u sklopu fabrike se nalazi i komora za zagrevanje topolove oblovine, što nam omogućava rad u uslovima niskih temperatura, povećane vlažnosti itd.

Kao što smo već naveli, jedan od naših prioritetnih proizvoenih procesa je proizvodnja novih drvenih paleta. Kao takve, one su nekorišćene jer ne vršimo proizvodnju paleta preradom starih korišćenih plaeta, već isključivo preradom topolove oblovine.

Za koga su namenjene EURO palete?

Određene grane industrije, gde je potrebno da se održi visok nivo higijene, kao što su farmaceutska i prehrambena infustrija, za odlaganje i transport svojih proizvoda, zahtevaju najviši kvalitet EURO paleta. Za građevinarstvo, gde je roba često spakovana u džakovima, preporuka je korišćenje novih EURO paleta zbog svojih fizičkih karakteristika, jer su sposobne da trpe veću masu koja se na njih odlaže. Nabrajanje može da ide u nedogled, ali suština je da nove EURO palete potrebno koristiti na mestima i situacijama gde roba zahteva visoku higijenu i ima veliku masu. EURO palete proizvedene u našim proizvodnim pogonima, imaju nosivost od 300 – 1500kg. 

RADNO VREME Pon-Pet: 07:00-16:00

+381 24 876 821