Proizvodnja drvenih paleta, topolovog furnira i šper ploča: Visa-Prom d.o.o. Kanjiža

Zašto koristiti Visa-Prom drveni furnir? Na slici se vide uskladištene palete furnira u paltama, poslagane po dimenzijama.

Zašto koristiti drveni furnir?

Postoji mnogo razloga za korišćenje furnira od drveta. Prvi je ekonomičnost upotrebe u odnosu na puno drvo iste vrste. Drugi je mnogo veći izbor vrsta dostupan u obliku furnira nego u čvrstom obliku. Pored toga, postoji mnogo više opcija za prilagođavanje drvenog furnira u planiranju i sprovođenju velikih projekata.

Drveni furnir je savitljiv i samim tim veoma prilagodljiv u odnosu na podlogu, koja se takođe bez problema savija oko zaobljenih uglova i zaobljenih površina, za razliku od punog drveta. Drveni furnir je ekološki prihvatljiviji, jer se za izvođenje projekata koristi mnogo manje drveta. Na primer, jeftino i visoko obnovljivo drvo se može koristiti za panel, dok egzotično drvo, koje se ne može brzo obnoviti, može biti deo furnira, uz korišćenje samo veoma malog dela drveta. Na primer, ukoliko želite da proizvedete kvalitetan proizvod od drveta, ne mora se koristiti isključivo skupo drvo, već se taj efekat luksuza i kvaliteta može postići i kroz jedan proizvodni proces u kome bi se za izradu panela koristilo jeftino i brzo obnovljivo drvo, dok bi za površinske slojeve moglo da se koristi skupoceno drvo koje bi se u proizvodnom procesu tretiralo u obliku furnira. Takav sloj furnira se tokom izvođenja projekata postavlja na drvene panele i time se u potpunosti dobija sasvim drugi materijal koji odiše luksuzom i kvalitetom. Time se postiže bolja iskorišćenost skupocenog drveta. 

Furniri su poznati od antike i predstavljaju idealno rešenje za kombinovanje estetskog cilja dekoracije sa brigom za očuvanje šuma.

Furnir je prirodno i održivo rešenje za stolariju, nameštaj i dekoraciju. Trupci za furnir biraju se po izuzetno pažljivim kriterijumima u pogledu prečnika i kvaliteta. Furnir se proizvodi postupkom tankog rezanja čija proizvodnja ne stvara nikakav otpad, jer se iskorišćava celokupan materijal, što ovaj proizvod čini ekološko održivim.

Standardna nominalna debljina Visa-Prom topolovog furnira može da varira između 4 mm i 40 mm, širina tabli (u smeru upravnom na smer vlakanaca drveta) od 400 mm do 2500 mm, a dužina (u smeru vlakanaca drveta) od 900 mm do 2600 mm.

Svaka stablo topole je jedinstveno, što znači da svaki drveni Visa-Prom topolov furnir otkriva različite tipove strukture i hiljade varijanti. Ove razlike naglašavaju samu prirodu korišćenog materijala, tako da svaki završen projekat dobija jedinstvenu i neponovljivu ličnost. Furnir od prirodnog drveta je prirodan proizvod, tako da uzorci koje možete dobiti iz naše Visa-Prom proizvodnje, mogu biti podložni varijacijama u boji, strukturi i teksturi, čak i pored toga što se radi o samom topolovom furniru. Naš furnir je isključivo od jedne vrste drveta – topole. Drveni furnir, kao i svaki prirodni proizvod, podložan je promenama u boji, kao rezultat izlaganja ultraljubičastom svetlu (UV). Zbog toga se preporučuje upotreba lakova sa UV inhibitorima. 

Zašto koristiti drveni furnir?

Skupe vrste drveta su odlične sirovine za izradu nameštaja, ali nisu svi u mogućnosti da priušte tako skupe proizvode. Da bi se sačuvale vredne vrste drveta i smanjila cena finalnog proizvoda, izmišljen je furnir. Ovaj materijal je danas izuzetno popularan za tapaciranje nameštaja. Furnir je najvernija moguća kopija uzorka, teksture i tona prirodnog drveta.

Opisaćemo sam proces proizvodnje topolovog furnira.

Prvo se trupci poprečno presecaju. Tokom ovog postupka, trupci se iseku na komade potrebne dužine. Za potrebe ljušćenja furnira, sirovina mora biti prethodno obrađena parom kako bi se povećala njena plastičnost. Prednost topolovog furnira je u tome što trupac topole sadrži veliku količinu vode u sebi, pa samim tim, pre procesa ljuštenja ne mora da se izlaže parenju.

Trupci zatim idu u mašinu za skidanje kore, gde se sa komada uklanja kora, a sa njom i prljavština i pesak. Uz pomoć testere, po označenim žlebovima se iseku blokovi određene dužine. Trupac se prvo mora zaobliti, nakon čega se može početi sa ljuštenjem. Traka furnira koja izlazi iz mašine za ljuštenje postavlja se na pokretnu traku koja je vodi do makaza. Makaze seku furnir u listove potrebnog oblika.

Furnir se postavlja na pokretnu traku u snopu koji se vadi ispod makaza, te se nakon toga isporučuje u sušaru. Svaki set sadrži specifičan dizajn.

Nijansa i uzorak drveta moraju se podudarati u svakom setu. Zbog toga se listovi furnira dobijeni od svake lajsne prilikom blanjanja savijaju, suše i pakuju u snopove tačno onim redom kojim su izašli iz rendisanja.

Proizvodi se suše u sušarama, u našem slučaju etažnoj i protočnoj, a zatim razvrstavaju u pakete po razredima. Neispravni listovi se mogu zalepiti zajedno. Ako na listovima postoje čvorovi, oni se šalju u mašinu za lakiranje, gde se nesavršenosti uklanjaju i ukrašavaju umetcima od furnira. 

 

Visa-Prom želi da preuzme obavezu da promoviše održivo upravljanje šumama, kombinujući zadovoljstvo kupaca sa očuvanjem životne sredine.

Svi naši furniri su od ekološki odgovornih dobavljača. Naš topolov furnir je od održivo posečenog drveta (naši dobavljači topolovog furnira moraju dostaviti dozvolu za održivo upravljanje šumama i Plan održivog upravljanja šumama).

Naše uvezeno drvo seče se u skladu sa strogim ekološkim smernicama i proverava se u okviru našeg programa dobavljača, kao legalno posečeno i nezavisno sertifikovano da potiče iz šuma kojima se dobro upravlja u skladu sa planom gazdovanja šumama. Dobavljači takođe moraju da poseduju sertifikate o lancu nadzora, koji garantuju integritet lanca snabdevanja od šume do tržišta.

Respecting Nature, Nurturing Quality

Link: https://cordmagazine.com/business/success-stories/vladimir-mitic-visa-prom-ltd-respecting-nature-nurturing-quality/ Visa-Prom Ltd. is an enterprise that has spent more than 30 years operating successfully on the local and international markets. Thanks to its

Read More »
You asked, we answered. Frequently asked questions about Visaprom plywood

You asked, we answered.

You asked, we answered. Frequently asked questions about Visaprom plywood Plywood is an integral part of various buildings and spaces. It can be used as

Read More »
RADNO VREME Pon-Pet: 07:00-16:00

+381 24 876 821