Proizvodnja drvenih paleta, topolovog furnira i šper ploča: Visa-Prom d.o.o. Kanjiža

Šta se dešava sa životom u šumamma nakon požara?

Život se vraća nakon šumskog požara.

Jedna od nezaobilaznih tema kada se govori o drvetu i šumama su požari. Međutim, da li ste znali da priroda zna da se nosi sa ovakvim problemima vrlo uspešno i da požari čak imaju i pozitivnu stranu.

Danas vam želimo predstaviti tu stranu prirode.

Šumsko zemljište nakon požara je puno hranljivih materija za podršku novom životu. Prirodni deo životnog ciklusa šuma kao što su biljke, životinje i insekti su se prilagodili da prežive i napreduju nakon takvih požara.

Većina životinja beži sa početnog mesta požara, ali se vremenom vraćaju. Određene vrste buba mogu da otkriju toplotu vatre ili dim sa udaljenosti više od 50 kilometara. Upravo su insekti ti koji obično prvi stignu na mesto šumskog požara. Ove vrste insekata su uvek prisutne u šumi, žive ispod kore drveća, a njihove aktivnosti pomažu da se izgorela stabla razgrađuju.

Druge životinje koje prate bubu nakon požara su detlići, jer se neke vrste hrane larvama buba i drugim insektima. Sledeće se vraćaju male kopnene životinje, koje će napraviti domove od žbunja koje je možda preživelo požar. Kada se populacija malih životinja vrati, nakon njih se vraćaju lisice i sitniji predatori, koji će vremenom održavati brojnost manjih vrsta životinja kao što su glodari..

Drveće i drugi biljni svet razvili su načine da prežive šumske požare. Mogu ponovo da izrastu iz lišća ili iglica, ponovo niknu iz korena, a neke čak imaju i seme otporno na vatru koje će niknuti nakon požara. Njihov uspeh zavisi od intenziteta i trajanja požara. Drugim rečima, požar koji je gorio na visokoj temperaturi tokom dužeg vremenskog perioda mogao bi da nanese najveću štetu životu biljaka i smanji stopu preživljavanja.

Šumski požari

Drvo ima sposobnost da zaceljuje rane koje nastaju na njegovoj kori. To čini lučenjem smole koja ispunjava šupljine drveta. Sama sposobnost drveta da luči smolu je upravo sposobnost drveta da se štiti od buba. Bube su te koje napadaju oslabljeno drveće, nagrizajući njegovu površinu i praveći kanale u samom stablu. Kao što rekosmo, drvo ima sposobnost da se brane. Pri napadu buba na drvo, drvo počinje da proizvodi velike količine smole, a to deluje tako da istiskuje bube iz rupa koje bube pokušavaju da prave na površini drveta. Kada je drvo uspešno kolonizovano bubama, to je obično zato što je drvo oslabljeno nečim, kao što je suša, požar, zagađenost okoline, loša genetika. Tako ispunjeni kanali smolom, kojom drvo izbacuje insekte iz svog stabla, su zapravo idealna podloga u slučaju udara munje prilikom vremenskih nepogoda. Smola je izuzetno zapaljiva i samim tim takvo drvo je idealna podloga za proširivanje požara u šumi.

Drvo večinu svog života provede uspešno odolevajući insektima, razvijajući se zdravo. Međutim u današnje vreme, postoji mnogo faktora koji utiču na zdravlje šuma, a te faktore upravo čovek prouzrokuje. Vrlo malo je potrebno da povedemo računa o životnoj sredini, jer i to malo zanči puno u životnom lancu. 

RADNO VREME Pon-Pet: 07:00-16:00

+381 24 876 821